Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní vozy Cruise to mají v ulicích San Francisca docela těžké. Lidé je začínají nesnášet, čemuž se ani nelze divit. S rostoucím počtem vozů na ulicích roste i počet incidentů. Nedávno trefili i hasiče.
msoky (90) | 22.8.202312:07
Neviem ci Cruise bol na vine v tychto pripadoch,podla mna hned zastavil tak ako by to urobil aj človek,neviem či chceme aby tie auta v takychto pripadoch hned začali aj cúvať alebo čo...najmä keď za nimi na zelenu ide ďalšie auto...s tymi hasičmi by mal mať väčši rozhľad do križovatky a vidieť ich do väčšej vzdialenosti ale s tym osobnym autom v tom bol absolutne nevinne
Odpovědět0  0
odb (541) | 22.8.202315:38
V pripade kolizie s tym autom, tak tam by zalezalo o akeho vodica by islo.
Skuseny by asi pridal aby sa skusil vyhnut kolizii. Amater, tazko povedat. Bud by zastal alebo by si to prichadzajuce auto ani nevsimol a nechapal co sa deje.

Ja dnesne autonomne auta prirovnavam k cloveku, co vysiel priamo zo Slovenskej autoskoly, ktory robil vodicak v nejakom malom mestecku.

neviem ako iny ale ja o taku autonomiu nemam zaujem.
Odpovědět0  0
msoky (90) | 25.8.202316:22
Stale hovoris o tom,ako by si riešil chybu ktoru spravi iny clovek..Ono ak si to zoberieš tak,ze ak by aj to prve auto malo autopilot, tak k takejto situacii sa ani nedostaneme...ta súhra človek v jednom aute a autopilot v druhej je veľmi zložitá a o tej situacii sa da dlho debatovat ci zastavit alebo sa pohnut,lebo ak by ten na cervenu sa snazil vyhnut tebe do rovnakeho smeru ako aj ty, tak aj tak ste v sebe a je ti to prd platne...ak by boli oba autopiloti,cesty by boli bezpečnejšie ako teraz,lebo by cez tu červenu ani neprešiel, nehovoriac o tom ze tieto auta s autopilotmi maju medzi sebou na krátke vzdialenosti o sebe v buducnosti vedieť, spolu komunikovať, a teda to je ďalšia bezpečnostna funkcia naviac oproti tomu co dokaze clovek...zatiaľ som nikde nevidel aby sa 2 autopiloti zrazili niekde
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 22.8.202318:08
"s tym osobnym autom v tom bol absolutne nevinne­"

Ale tu přece nejde o vinu, ale o to, zda by člověk takové kolizi dokázal zabránit. Někteří by to možná zadupli ­(a dopadlo by to stejně­), někteří by možná přidali, aby se mu vyhnuli, nebo to nejspíš strhli doprava, což by zvýšilo možnost vyhnutí se. Ale zastavit se zrovna v kolizní dráze... Mně když na bok začal najíždět odbočující člověk, který si mě nevšiml ­(což dodnes nechápu­), tak jsem to strhnul vpravo a srážce se vyhnul. Kdybych zabrzdil, tak mám pěkně poškrábané auto.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 9.9.202316:20
Mne to zaflekovala v pravotocive zatacce z kopce dolu nejaka pani, ktera tam najela zleva. Asi videla rychle jedouciho cyklistu ­(me­) , tak to tam soupla a pro jistotu uplne zabrzdila. Slusne me vybrzdila. Jentaktak ze jsem nesel pres kapotu. Takze nemusi jit o hloupe AI, staci hloupy ridic.
Odpovědět0  0
Lordken (5) | 6.9.202323:28
"Neviem ci Cruise bol na vine v tychto pripadoch,podla mna hned zastavil tak ako by to urobil aj človek­" ­- a preco by sme chceli aby AI auta sa spravali tak isto ako clovek?
Z toho videa z krizovatky imo je jasne ze na vine je cruise aj ked to auto zlava slo na cervenu. Samozrejme ze nemal cuvat ­(to sa asi ani neda z nejakej rychlosti ist rovno do spiatocky­) ale mal predsa pokracovat dalej pripadne pridat. Je dost mozne ze keby nezastavil tak k zrazke by ani nedoslo, nehovoriac o tom, ze ked zaznamenal bliziace sa auto tak by som cakal ze si to vie vyratat trajektoriu + rychlost a vyjde mu ze za cast t pride k zrazke, tak predsa pridam plyn aby sa zrazke vyhol ­- mal zelenu, pred nim ziadne vozidlo.

Cely problem je asi v tom, ze hraju sa tu vsetcia na ­"AI­" ale od AI to je na mile daleko, a preto dochadza k takimto bizarnym situaciam
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1488) | 22.8.202311:57
popravdě nevím, dle chování mého auta které má jen pomocníky. A vůbec se mi nelíbí jak fungují, bych do autobusu bez řidiče nevlezl. Kór třeba autonomní řízení tesly, která se dobrovolně zbavuje senzorů které ji dávaly lepší informace jak má člověk, tak vlastně teslu degradovali na člověka se všemi jeho neduhy.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 22.8.202318:03
"Kór třeba autonomní řízení tesly, která se dobrovolně zbavuje senzorů které ji dávaly lepší informace jak má člověk, tak vlastně teslu degradovali na člověka se všemi jeho neduhy.­"

Proboha, vždyť to jsme si tu vysvětlovali už mnohokrát. Další senzor navíc nemusí znamenat, že dostanete lepší výsledek, pokud Vám do systému zanáší nové chyby. Zkoušel jste někdy vyvíjet systémy s více typy senzorů, které se měly doplňovat? Ono se totiž velmi dobře může stát ­(a z mé vlastní zkušenosti se to také stává­), že přídavný senzor sice opraví něco, na co nestačí původní senzory, ale naopak zanáší do systému takové chyby, že nefunguje to, co fungovalo s těmi původními. A někdy to dojde dokonce tak daleko, že nový systém více věcí rozbije, než opraví ­(opět, vlastní zkušenost právě s kombinací RGB a hloubkových kamer při rekonstrukci 3D scény­).
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1488) | 23.8.20238:42
ehm, jo asi jako fanatik do akumulátoru a autonomie jste to tady vysvětloval mockrát. Že lidar zajišťoval autu že vidí i za roh pomocí odrazů a že je super že vision už nic takového neumí.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 23.8.20239:12
Lidar Tesla nikdy neměla. Měla radary ­(a už je má znovu­), ne lidary. A ano, radar dokáže vidět to, co nevidí kamera, ale pořád nechápete to, že pokud Vám další senzor přidá nějakou funkčnost navíc, ale pokazí to, co fungovalo bez něj ­(protože kvůli své nekvalitě nebo principu fungování dá chybná data tam, kde kamery fungují, a rozbije jim to­), může být společný výsledek horší­(!­) než předtím. Takže se ptám znova. Vyvíjel jste někdy rekonstrukci 3D scény nebo alespoň měření hloubky na základě více různých typů senzorů? Máte zkušenosti s kombinováním více různých typů senzorů dohromady pro účely zjišťování hloubky?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.